Czerwona herbata może poszczycić się wielowiekową już tradycją, jednak w naszym kręgu kulturowym powodzeniem cieszy się od stosunkowo niedawnych czasów. Poniżej znajdziemy najważniejsze fakty na jej temat, a także dowiemy się dlaczego jest tak skutecznym środkiem wspomagającym odchudzanie.
Krótka historia czerwonej herbaty
Ten niezwykły napój pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan, a jego powstanie owiane jest poniekąd legendą i tajemnicą. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą już z VII wieku, a niegdyś był on zarezerwowany tylko dla cesarza. Na szczęście dziś każdy może cieszyć się jego smakiem i niezwykłymi właściwościami!
Dziś czerwoną herbatę, którą nazywa się też smoczą lub Pu-erh, wytwarza się głównie w Chinach i na Tajwanie. Jej sekret tkwi w tym, że liście krzewu herbacianego są po zbiorach poddawane procesowi fermentacji, dzięki którym napar zyskuje charakterystyczny ziemisty posmak oraz swoje cenne właściwości.
Jakie właściwości posiada czerwona herbata?
Nie sposób w krótkich słowach opisać to, jakie właściwości posiada herbata czerwona https://e-spar.com.pl/kategoria/czerwone/346, są one bowiem bardzo rozległe i zróżnicowane. Oprócz walorów smakowych i zapachowych, posiada właściwości delikatnie pobudzające i poprawiające pamięć i koncentrację, zawiera bowiem kofeinę, dlatego jest często spotykanym zamiennikiem kawy.
Ponadto Pu-erh wykazuje właściwości antynowotworowe i antyutleniające, wspomaga eliminowanie wolnych rodników, przyczynia się więc do zachowania młodego wyglądu skóry. Znana jest również z działania przeciwzapalnego i moczopędnego, dlatego poleca się ją osobom zmagającym się z obrzękami i nadmiarem wody w organizmie. Dobrze działa również na układ trawienny człowieka i wspomaga wydalanie toksyn z organizmu.
Czerwona herbata a odchudzanie
Herbata czerwona nie bez powodu nazywana jest pogromcą tłuszczu – jest świetnym wsparciem dla osób walczących z zbędnymi kilogramami. Popijana po posiłku nie tylko wspomaga proces trawienny, ale także wspomaga spalanie zbędnego nam tłuszczu.
Badania wykazały, że kilka filiżanek dziennie (maksymalnie cztery lub pięć) pomaga podkręcić metabolizm, a także blokuje lipazę trzustkową i żołądkową – najprościej mówiąc sprawia, że mniejsze ilości tłuszczu przyswajane są przez nasz organizm. Oprócz tego, pomaga wypłukiwać tak zwany zły cholesterol i zimniejsza otłuszczenie organów wewnętrznych.
Jak przyrządzić napar?
Na rynku znajdziemy czerwoną herbatę w postaci sypkiej, a także opakowaną w gotowe do zaparzenia torebki. Do wyboru mamy wersję naturalną oraz wzbogaconą o różnorodne dodatki smakowe, które neutralizują nieco jej ziemisty smak i zapach.
Przyjmuje się, że do przygotowania 200 mililitrów napoju wystarczy jedna łyżeczka sypkiej herbaty, którą zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Napar zaparzamy pod przykryciem od dwóch do pięciu minut, a następnie oddzielamy fusy od napoju. Uwaga! Czerwoną herbatę można zaparzać kilkukrotnie, za każdym razem zmniejsza się jednak jej moc i intensywność.
Pu- erh ma liczne pozytywne właściwości dla naszego zdrowia, jednak w jej piciu zalecany jest umiar, gdyż spożywanie zbyt dużej ilości może powodować wypłukanie witamin i minerałów z organizmu.